Parówki to prawdziwa klasyka w dziecięcym menu. Lubiane są niemalże przez każdego malucha. Są również bardzo łatwe i szybkie w przyrządzeniu. To wszystko powoduje, że rodzice kupują je tak często. Przed zakupem warto jednak sprawdzić, co rzeczywiście ląduje w koszyku!
Dobre parówki – podstawa to dobry skład
Tylko część konsumentów czyta składy produktów spożywczych. To błąd! Składniki zastosowane w danym produkcie mają bardzo duży wpływ na jego jakość. Podobnie jest w przypadku parówek, dlatego przed zakupem najlepiej zobaczyć, co dokładnie znajduje się na ich etykiecie.
Czym powinny charakteryzować się dobre parówki dla dzieci? Przede wszystkim powinny zawierać dużą ilość mięsa, najlepiej wieprzowego, drobiowego z kurczaka albo indyka lub mieszankę mięsa drobiowego i wieprzowego. Dostępne są także parówki z dodatkiem mięsa cielęcego.
Mięso to nie powinno być MOM, czyli mechanicznie oddzielone od kości. To niskiej jakości produkt zwierzęcy zawierający głównie chrząstki, grzbiety, szyje, skrzydła, które mielone są na gładką masę.
Dodatkowo dobre parówki nie powinny posiadać w składzie wielu dodatków, które pogarszają ich jakość, na przykład tłuszczu, skórek, wypełniaczy jak białko sojowe, fosforanów, konserwantów, barwników, glutaminianu sodu, glutenu.
Zatem przy zakupie parówek dla dzieci warto pamiętać, że im prostszy skład i więcej mięsa, tym lepiej!
Parówki dla dzieci – propozycje podania
Parówki to pomysł na udany posiłek dla malucha. Warto jednak pamiętać o tym, aby nie podawać ich każdego dnia. Najlepiej serwować parówki na śniadanie czy kolację jeden raz w tygodniu. Jak można je podać?
Najczęściej przygotowywane są parówki gotowane w wodzie, ale można także nadać im niebanalny wygląd, na przykład wykonać z nich ośmiorniczki.
Z parówek można przyszykować także domowe hot-dogi, podawać je w cieście francuskim, zapiekać z boczkiem albo serem lub po lekkim podsmażeniu dodać je do leczo z cebuli, papryki, pomidorów i cukinii. Dzieci lubią je w praktycznie każdym wydaniu!