Wśród różnego rodzaju wyrobów mięsnych można wymienić między innymi produkt taki jak kiełbasa sucha. Cechuje się ona pełną gamą smaków oraz aromatów, a także jest idealną przekąską.
Walory kiełbasy
Kiełbasa jest wyrobem, który składa się z mięsa wraz z dodatkami takimi jak aromatyczne przyprawy oraz zioła. Dawniej, zgodnie z obowiązującą tradycją, każda kiełbasa była produkowana wyłącznie z mięsa wieprzowego. Jednakże obecnie ten wyrób mięsny produkowany jest także z innych jego rodzajów, wśród których można wymienić między innymi drób czy dziczyznę. Produkcja kiełbasy Tarczyński polega na zmieleniu najwyższej jakości mięsa, które następnie wkładane jest do specjalnej osłonki. Osłonka wykonana jest z surowców naturalnych lub syntetycznych. W kolejnym etapie powstała kiełbasa przetwarzana jest poprzez sparzenie wrzątkiem, suszenie lub też wędzenie. Najlepsza kiełbasa cienka to taka, która została wyprodukowana w odniesieniu do receptury tradycyjnej. Posiada wtedy wyjątkowy smak oraz aromat. Jednakże ostateczny smak każdej kiełbasy zależy również od jakości mięsa, które użyto do jej wytwarzania.
Przykłady kiełbas
Aktualnie na rynku można znaleźć wiele rodzajów kiełbas, które różnią się wieloma elementami. Ze względu na trwałość można podzielić je na kiełbasy nietrwałe, półtrwałe oraz trwałe. Kiełbasy nietrwałe zawierają najwięcej wody. Przykładowo są to kiełbasa śląska lub biała. Kiełbasy o charakterze półtrwałym zawierają w sobie średnią ilość wody. Wśród nich można wymienić takie rodzaje kiełbas jak jałowcowa czy polska. Natomiast kiełbasy trwałe zawierają najmniejszą ilość wody i są to takie kiełbasy jak sucha myśliwska czy też kabanosy. Istnieje również podział kiełbas ze względu na stan ich rozdrobnienia. Wśród nich wymienia się kiełbasy mocno rozdrobnione, średnio rozdrobnione, drobno rozdrobnione, a także kiełbasy homogenizowane. Każdorazowy wybór kiełbasy należy dostosować do własnych preferencji, ponieważ każdy posiada inny gust i smak. Jednakże wśród wielu rodzajów wyrobów z całą pewnością można znaleźć coś dla siebie.