Sól kojarzy się wszystkim z chorobotwórczym działaniem. Skojarzenie to nie jest jednak do końca uprawnione. Po pierwsze, szkodzi jedynie nadmierne spożycie soli (tak, sód i chlor są również potrzebne naszym organizmom!); po drugie, istnieją takie rodzaje soli, których dobroczynny wpływ na zdrowie można porównać z niektórymi lekami i suplementami diety!
Jedną z takich soli jest różowa sól himalajska. W przeciwieństwie do tradycyjnej soli kuchennej ma ona wiele właściwości prozdrowotnych. Te dobroczynne własności wykazuje zarówno gruba sól himalajska (gruboziarnista) jak i sól himalajska drobna (drobnoziarnista); jedyną różnicą pomiędzy tymi dwiema odmianami soli jest wielkość pojedynczego ziarna.
Na co pomoże sól himalajska?
– Złagodzi i zredukuje dolegliwości jelitowe,
– Oczyści organizm z toksyn,
– Ureguluje ciśnienie krwi,
– Poprawi stan skóry,
– Zmniejszy cellulit,
– Ureguluje gospodarkę wodną organizmu,
– Wzmocni odporność.
Jak przyjmować sól himalajską?
Oczywistą odpowiedzią jest: przyprawiając nią potrawy. Ciekawym urozmaiceniem będzie też jednak picie napojów izotonicznych, przygotowanych przy jej użyciu, a także branie kąpieli w wodzie z rozpuszczoną w niej różową solą, czy wykorzystywanie jej do zabiegów domowego SPA. Do zabiegów kosmetycznych i kąpieli solnych szczególnie nadaje się sól himalajska gruba.
Odmianę gruboziarnistą można też wykorzystać do przygotowania niezwykle skutecznych peelingów.