W piekarniach i innych zakładach gastronomicznych przemysłowa miesiarka do chleba jest już produktem powszechnym. Pozwala ona wyrabiać ciasto na chleb dziesiątki razy szybciej niż standardowymi metodami, a jego smak często jest nawet lepszy od ręcznie wykonanych bochenków. Jednak jego obsługa nie jest tak łatwa, jak mogłoby się wydawać. Nawet jeśli ukończyło się kurs obsługi maszyn do wyrobów cukierniczo-piekarskich, warto przejrzeć jeszcze raz zasady obsługi miesiarki, na której będzie się pracować. Zatem jak powinna być obsługiwana i konserwowana miesiarka gastronomiczna?
Jak używać miesiarki?
Po zamontowaniu urządzenia, należy pamiętać o tym, żeby wykonać pierwsze, testowe uruchomienie. Włączenie miesiarki, bez żadnego obciążenia ani składników do wymieszania, powinno zapewnić możliwość dokładnego przyjrzenia się jakości wykonywanej przez nią pracy. Jeśli obroty maszyny przebiegają płynnie i bez żadnych widocznych problemów, po kilku minutach obserwacji można wyłączyć urządzenie.
Gdy miesiarka jest gotowa do pracy, można łatwo wyrabiać w niej ciasto po załadowaniu składników do dzieży i włączeniu maszyny. Nie można zapomnieć o zakryciu pokryw bezpieczeństwa, aby zapewnić dobre warunki nie tylko maszynie, ale też samemu ciastowemu. Po wyrobieniu odpowiedniego ciasta trzeba szybko zatrzymać urządzenie, a jeśli proces znacznie się przedłuża, odłączyć je od zasilania.
Dbanie o stan miesiarki gastronomicznej
Tak jak w przypadku każdej maszyny przemysłowej, regularna konserwacja miesiarki do chleba to podstawa zapewnienia jej długiej żywotności i utrzymania dobrej jakości produkowanych z jej pomocą wyrobów. Miesiarkę trzeba przede wszystkim regularnie czyścić, najlepiej po każdym dłuższym użyciu. Nie można tego robić żadnymi silnymi środkami czystości, ponieważ mogłoby to doprowadzić do trwałych uszkodzeń maszyny. Dlatego też podczas konserwacji powinno się używać wyłącznie łagodnej ściereczki, ciepłej wody i delikatnego, bezbarwnego detergentu. Jednak to nie wszystko, urządzenie wymaga także regularnego nasmarowywania połączenia misy, przekładni oraz skrzyni biegów. Warto też od czasu do czasu sprawdzić napięcie łańcucha napędowego i dokręcić go, jeśli jest zbyt luźny.