Nie tylko smak, ale również wygląd dania ma duże znaczenie. Dlatego szczególnie w przypadku deserów powszechnie stosuje się różnego rodzaju barwniki spożywcze, które sprawiają, że wzroku nie można oderwać od tych słodkich arcydzieł, które czasami aż żal zjeść.
Desery w kolorach tęczy
Kolorowy tort czy makaroniki to już nie tylko produkty, które można dostać w cukierni, ponieważ z powodzeniem można również przyrządzić je w domowej kuchni – wystarczy zastosować odpowiedni barwnik spożywczy, albo nawet kilka różnych. Odznaczają się one wyjątkowymi kolorami, a ich aplikacja jest bardzo prosta. Dzięki temu desery zyskują żywe i intensywne kolory, które jeszcze bardziej wpływają na ich apetycznych wygląd. Z ich pomocą możliwy jest do uzyskania właściwie każdy kolor, jaki przychodzi na myśl – róże, czerwienie, błękity, granaty, zielenie – nie ma w tej kwestii ograniczeń!
Barwniki do ciasta w żelu, proszku oraz sprayu
Barwnik do ciast dostępne są w sklepach stacjonarnych i internetowych, tj. Polmarkus, w trzech najbardziej popularnych postaciach. Jest to żel, proszek lub spray. Każdy z tych wariantów sprawdzi się lepiej w innych sytuacjach. Na przykład barwniki w sprayu używa się do nadania metalicznych odcieni czy efektu zamszu na przygotowanych już wypiekach czy deserach. Te w żelu idealnie sprawdzają się w przypadku kremów czy lukrów. Barwniki w proszku, które należy wcześniej rozpuścić w niewielkiej ilości wody, tłuszczu lub alkoholu idealnie sprawdzą się do wszystkich mas płynnych, z których powstają biszkopty czy inne ciasta. Barwniki do ciast należy stosować zgodnie z zaleceniami producenta.