Szafa chłodnicza to nowoczesna rozwiązanie dla gastronomii. Dzięki zastosowaniu takiego rozwiązania możliwe jest przechowywanie sporej ilości produktów żywnościowych. Szafy chłodzące zwłaszcza takie kilkudrzwiowe są w stanie pomieścić nawet kilka razy więcej jedzenia niż lodówki przez większą pojemność. Jest to zaleta, którą warto mieć na uwadze. Szafy chłodnicze gastronomiczne prócz większej pojemności mają też inne zalety. Jakie?
Lodówka, a szafa chłodnicza gastronomiczna
Lodówka jest dobrym rozwiązaniem, jeżeli chodzi o użytek domowy. Jeśli zaś mowa o nieco większych obiektach, gdzie przechowywane musi być więcej żywności, warto postawić na szafę chłodzącą gastronomiczną. Takie rozwiązanie prócz tego, że zapewnia większą pojemność, to ma także inne zalety. Jedną z większych zalet jest możliwość zamknięcia szafy na klucz. Jest to zaleta, która uchroni zawartość szafy przed obcymi rękoma. Dodatkowo szafa chłodząca jest dość często wyposażona w kółka, co sprawia, że można ją łatwo przesuwać. Taka zaleta przyda się zwłaszcza w bardzo dynamicznych miejscach pracy.
Elektronika, a szafy chłodnicze
Szafy chłodnicze gastronomiczne są nie tylko duże, ale też całkiem dobrze zaprojektowane. Ich sterowanie odbywa się za pomocą elektronicznego wyświetlacza, gdzie można ustawić także temperaturę. Zakres temperatur najczęściej sięga między -2 stopnie Celsjusza, a +8 stopni. Taki zakres sprawia, że można wybrać temperaturę optymalną. Co więcej, warto również zwracać uwagę na klasę energetyczną szafy chłodzące, gdyż:
- im bardziej zielona klasa, tym mniejsze rachunki,
- ekologia to także ekonomia dla własnego portfela,
- klasa energetyczna powinna jak najwyższa, np. A, A+, itd.
- szafa najczęściej działa 24 godziny na dobę, warto więc klasy energetycznej nie pomijać przy zakupie.
Szafy chłodnicze gastronomiczne można znaleźć w sklepie internetowym gastromocni.pl. Dobrze wybrana szafa chłodząca sprawdzi się na następne długie lata.