Często można spotkać się ze stwierdzeniem, że właściciel lokalu gastronomicznego powinien wyposażyć się w piec konwekcyjny. Tylko że duża osób, jaka przymierza się do działania w branży gastronomicznej, nie do końca zdaje sobie sprawę z tego, z jakim dokładnie urządzeniem ma do czynienia. Warto więc wyjaśnić to raz a porządnie, dzięki czemu będzie można dowiedzieć się, które urządzenie warte będzie uwagi.
Ogólnie o piecach konwekcyjnych
Zgodnie z nazwą – piec konwekcyjno parowy – bazuje na zjawisku konwekcji. Całkiem możliwe, że ta wiedza ze szkoły już dawno gdzieś uleciała, dlatego należy przypomnieć, iż chodzi tu o przekazywanie „wypiekom poprzez stały ruch nagrzanego powietrza wewnątrz komory pieca”. Na czym polega fenomen takich urządzeń? Otóż dzięki temu cały proces przygotowywania potraw, pieczenia ciast, można przyspieszyć. Do tego, są to urządzenia gastronomiczne, jakie w przyszłości pozwolą na energooszczędność. Jest to na tyle ważne, jeżeli weźmie się pod uwagę fakt rosnących rachunków za prąd. Niestety piec konwekcyjny nie znajdziemy w każdym sklepie, ale bez problemu zamówimy w sklepie specjalistycznym.
Różne modele pieców konwekcyjnych
Dlaczego jeszcze warto postawić na konwekcyjny piec do pieczenia ciast? Ponieważ to dzięki niemu, będzie można w jednym czasie przyrządzić dużą ilość wypieków. Nie da się tego dokładnie określić, ale wystarczy wspomnieć, że w przypadku modeli jednokomorowych, do środka mogą wejść nawet cztery blachy. A na rynku dostępne są piece, które mają także i dwie komory. Nie ma się więc czemu dziwić, że takie piece są tak chętnie rozchwytywane w lokalach.