Rant cukierniczy to świetna alternatywa dla tradycyjnych tortownic blach do pieczenia. Taki rant ma kształt pierścienia i nie ma dna. Format blachy nas nie ogranicza, bo rozmiar rantu do pieczenia możemy łatwo dostosować, regulując i spinając boki specjalną klamrą. Przy pomocy jednego narzędzia możemy zatem wyczarować zarówno mały tort o średnicy 12 cm np. na Dzień Babci, jak i spore ciasto na 20 osób na potrzeby większej imprezy. Na rynku dostępne są też ranty o stałej średnicy, ale to właśnie te regulowane najlepiej sprawdzą się w domu.
Jak używać rantu cukierniczego?
To bardzo proste. Wystarczy ustawić rant na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wlać do jego wnętrza masę na ciasto. Papier można (ale nie trzeba) wcześniej posmarować masłem i posypać mąką. I gotowe, możemy przystąpić do pieczenia. Biszkopty pieczone w rancie oraz torty w nich składane wychodzą zawsze równe i symetryczne.
Gdzie kupić ranty do pieczenia ciast i tortów?
Ranty regulowane i te o stałej średnicy znajdziemy w ofercie sklepu polmarkus. W sieci dostępne są ranty okrągłe, kwadratowe oraz prostokątne, które pozwolą stworzyć perfekcyjny tort na różne okazje. Regulowane ranty można często znaleźć stacjonarnie w dużych marketach oraz drogeriach w dziale z akcesoriami kuchennymi.
Jaki rant do tortu kupić?
Najbardziej uniwersalnym wyborem będzie rant cukierniczy o średnicy 16-21 cm. To właśnie taka wielkość pozwoli nam przygotować ciasto dla 10-20 osób. Zwróćmy też uwagę na wysokość rantu. W tych wyższych łatwiej będzie poskładać tort, ale też im wyższy i grubszy biszkopt, tym dłuższego pieczenia wymaga.