Każdy, kto prowadzi restauracje lub jakikolwiek inny obiekt gastronomiczny wie, że klienci mogą być wyjątkowo wymagający, szczególnie jeśli chodzi o jakość przygotowywanych posiłków. Nie jest więc tajemnicą, że w absolutnie każdym lokalu gastronomicznym musi znaleźć się odpowiednie wyposażenie. Jednym z najważniejszych elementów jest blender gastronomiczny. Ich wybór na rynku jest ogromny, przez co właściciele restauracji mogą się zastanawiać, który z nich będzie najlepszy. Na co więc zwrócić uwagę przed zakupem?
Moc blendera gastronomicznego
Jednym z pierwszych parametrów, na jakie koniecznie trzeba zwrócić uwagę jeśli zainteresował nas dany blender gastronomiczny, to jego moc. Ogólnie przyjęło się, że:
- im większa moc blendera gastronomicznego tym szybciej będzie on pracował i miksował czy też siekał dane składniki.
- im większa moc blendera gastronomicznego tym więcej będzie on zużywał prądu, chyba że postawimy na model energooszczędny.
Warto więc dopasować moc blendera gastronomicznego do produktów, które będą przy jego pomocy najczęściej rozdrabnianie. Wówczas wykorzystany zostanie jego potencjał oraz możliwości, a my nie narazimy się na wysokie rachunki.
Jakość blendera gastronomicznego
Blender gastronomiczny będzie urządzeniem poddawanym niezwykle intensywnej eksploatacji. Kluczowe więc okazuje się wybieranie urządzenia, które będzie w stanie zagwarantować nam najwyższą z możliwych jakości. W tym wypadku najlepiej jest zwrócić uwagę na producenta. To właśnie on jest wyznacznikiem tego czy dany sprzęt rzeczywiście sprawdzi się w przypadku gastronomii. Stawiajmy więc na urządzenia z nieco wyższej półki cenowej, a uda się nam dobrać taki blender gastronomiczny, który posłuży w danej kuchni przez wiele lat. Oszczędzimy sobie również nerwów i opóźnień w pracy na kuchni czego nie znoszą klienci.