Śledzie w śmietanie to bez wątpienia jedno z tych tradycyjnych dań, które rozgrzewają serca i podniebienia wielu smakoszy na całym świecie. Odpowiednio przygotowane i podane charakteryzuje kremowa konsystencja, delikatny smak i wyjątkowy aromat. Wszystko to sprawiają, że stanowią nieodłączny element wielu spotkań rodzinnych i okolicznościowych.
Zdrowy i pyszny posiłek
Zastanawiasz się jak zrobić śledzie w śmietanie? Smak i aromatyczna konsystencja zachwycą Twoje kubki smakowe i oczarują wszystkich gości?
Oto przepis, dzięki któremu przygotujesz idealne śledzie w śmietanie z jabłkiem. Do przygotowania tej wyjątkowej potrawy potrzebujesz kilku składników:
- 500 g śledzi wędzonych,
- 2 średnie cebule
- 2 jabłka
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki octu jabłkowego
- sól i pieprz do smaku
Postępuj zgodnie z przepisem na śledzie w świetnie
Krok 1: Przygotuj śledzie
Śledzie należy dokładnie umyć pod zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Tak przygotowane śledzie pokrój na kawałki ok.1 cm.
Krok 2: Przygotuj marynatę
W miseczce połącz ze sobą kwaśną śmietanę, cukier, ocet jabłkowy, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy.
Krok 3: Pokrój warzywa i jabłka
Cebulę obierz i pokrój w cienkie plasterki. Jabłka również obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój je w drobną kostkę.
Krok 4: Połącz składniki
W wybranym przez siebie naczyniu ułóż warstwę śledzi, a następnie cebulę i jabłka. Całość polej przygotowaną wcześniej marynatą i starannie rozprowadzając ją po całej powierzchni.
Krok 5: Odstaw do lodówki
Tak przygotowane danie przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Pamiętaj! Im dłużej marynują się śledzie, tym lepszy uzyskasz smak.
Ten przepis śledzie w śmietanie z dodatkiem jabłka to niezwykle smaczne i proste w przygotowaniu danie, które może stać się gwiazdą Twojego stołu. Bez wątpienia ich wyśmienity smak pobudzi i zachwyci kubki smakowe i wielu smakoszy.
SMACZNEGO!