Kategorie
Zdrowa kuchnia

prostota przygotowania – przepis na śledzie w śmietanie

Śledzie w śmietanie to bez wątpienia jedno z tych tradycyjnych dań, które rozgrzewają serca i podniebienia wielu smakoszy na całym świecie. Odpowiednio przygotowane i podane charakteryzuje kremowa konsystencja, delikatny smak i wyjątkowy aromat. Wszystko to  sprawiają, że stanowią nieodłączny element wielu spotkań rodzinnych i okolicznościowych. 

Zdrowy i pyszny posiłek


Zastanawiasz się jak zrobić śledzie w śmietanie? Smak i aromatyczna konsystencja zachwycą Twoje kubki smakowe i oczarują wszystkich gości?

Oto przepis, dzięki któremu przygotujesz idealne śledzie w śmietanie z jabłkiem. Do przygotowania tej wyjątkowej potrawy potrzebujesz kilku składników:

  • 500 g śledzi wędzonych,
  • 2 średnie cebule
  • 2 jabłka
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • sól i pieprz do smaku

Postępuj zgodnie z przepisem na śledzie w świetnie

Krok 1: Przygotuj śledzie
Śledzie należy dokładnie umyć pod zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Tak przygotowane śledzie pokrój na kawałki ok.1 cm.

Krok 2: Przygotuj marynatę
W miseczce połącz ze sobą kwaśną śmietanę, cukier, ocet jabłkowy, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy.

Krok 3: Pokrój warzywa i jabłka
Cebulę obierz i pokrój w cienkie plasterki. Jabłka również obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój je w drobną kostkę.

Krok 4: Połącz składniki
W wybranym przez siebie naczyniu ułóż warstwę śledzi, a następnie cebulę i jabłka. Całość polej przygotowaną wcześniej marynatą i starannie rozprowadzając ją po całej powierzchni.

Krok 5: Odstaw do lodówki
Tak przygotowane danie przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na minimum 2 godziny.  Pamiętaj! Im dłużej marynują się śledzie, tym lepszy uzyskasz smak.

Ten przepis śledzie w śmietanie z dodatkiem jabłka to niezwykle smaczne i proste w przygotowaniu danie, które może stać się gwiazdą Twojego stołu. Bez wątpienia ich wyśmienity smak pobudzi i zachwyci kubki smakowe i wielu smakoszy.
SMACZNEGO!