Cukiernictwo ma za sobą długą historię i wielowiekową tradycję. Sztuka przygotowywania deserów, które będą cieszyć nie tylko podniebienie, ale też wzrok klienta, nie jest łatwa do opanowania. O ile przyrządzenie potrawy zgodnie z przepisem, nadając jej właściwy smak, może nie być bardzo trudne, o tyle ozdobienie wyrobu przysparza często wielu problemów. Jedną z najpopularniejszych ozdób jest bita śmietana. Jej przygotowanie nastręcza często jednak kłopotów, zwłaszcza początkującym. Jest na to jednak pewien sposób.
Jak przygotować bitą śmietanę bez wychodzenia z domu?
Żeby w prosty sposób przyrządzić bitą śmietanę, pozostając w czterech ścianach swojego apartamentu, należy skorzystać z urządzenia zwanego syfonem do bitej śmietany. Jest to urządzenie, które pozwala w bardzo prosty sposób, dosłownie wykonując kilka ruchów, przygotować puszysty wyrób, który od razu nadaje się do nakładania na wypieki. Niezbędne do działania urządzenia są naboje do syfonu. Zawierają one sprężony gaz, który pozwala zarówno nadać śmietance odpowiednią strukturę, jak i zakonserwować ją, przez co możliwe jest przechowywanie jej w lodówce nawet przez kilka dni.
Jakie są zalety syfonu do bitej śmietany w porównaniu do tradycyjnych metod?
Najważniejszą zaletą takiego urządzenia jest łatwość jego obsługi, która sprawia, że nawet początkujący cukiernicy bez problemu poradzą sobie z jego użyciem. Kolejnym aspektem jest wspomniane już zakonserwowanie śmietanki przez podtlenek azotu obecny w nabojach do syfonu. Jeszcze inną zaletą jest łatwość, z jaką można nałożyć gotową bitą śmietankę na wypiek, gdyż wystarczy w tym celu nacisnąć uchwyt znajdujący się u góry urządzenia.