Kategorie
Wyposażenie kuchenne

Czy warto kupić silikonową formę do babki?

Każdy doskonale wie, że robienie wypieków takich jak babki, wymaga posiadania w kuchni określonego rodzaju foremek, aby nadać ciastu pożądanego rodzaju kształt. Jak się jednak okazuje, oprócz stosowanych od lat modeli aluminiowych, coraz częściej spotykana jest również silikonowa forma do babki. Czy faktycznie ten materiał spełnia odpowiednio swoją rolę?

Zalety silikonowej foremki do babki

Forma na babkę, która wykonana jest z silikonu, ma naprawdę ogromną ilość różnego rodzaju zalet. Nie da się jednak ukryć, że tą najważniejszą jest oczywiście nieprzywieranie ciasta do powierzchni silikonu, więc podczas pieczenia babki nie trzeba stosować żadnego oleju czy też masła. Sprawia to, że zarówno smak jest o wiele lepszy, jak i sam wypiek może być uznany za zdrowszy. Oprócz tego taka foremka jest bardzo elastyczna, więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby ją zwinąć lub złożyć i w takiej formie przechowywać w szufladzie.

Czy silikonowa foremka na babke ma jakieś wady?

forma do babki

Ja więc widać, silikonowe foremki do babek posiadają naprawdę interesujące zalety, znacznie ułatwiające pieczenie tego ciasta. Warto się jednak dowiedzieć, jak wygląda kwestia wad. Czy jakieś są?
Podstawową wadą takiej foremki jest oczywiście jej cena, która jest wielokrotnie wyższa niż w przypadku klasycznych modeli aluminiowych. Co więcej, taka forma do babki musi spełniać określonego rodzaju normy spożywcze, które potwierdzone muszą być atestami. Sprawia to, że kupując taką foremkę, niezbędne jest bardziej szczegółowe jej sprawdzanie.