Kategorie
Wyposażenie kuchenne

Jak udekorować tort za pomocą rękawa cukierniczego?

Torty pieczemy dla uczczenia chwil takich jak urodziny, imieniny, święta, sukces zawodowy i wiele innych. Na każdą z tych okazji pasowałoby inaczej udekorować ciasto, którym będziemy się delektować wspólnie z najbliższymi. W internecie znajdziemy wiele inspiracji, które pomogą nam ładnie ozdobić tort. Jednym z gadżetów ułatwiających dekorowanie jest rękaw cukierniczy. Z jego pomocą możemy ozdobić ciasto na każdą okazję.

Jak udekorować tort za pomocą rękawa cukierniczego?

Rękaw cukierniczy składa się z dwóch części. Pierwszą z nich jest worek, który wypełniamy masą. Na końcu worka umieszczamy tylkę, która nadaje odpowiednią formę masie. W zależności od tego, jaką tylkę wybierzemy, możemy tworzyć najróżniejsze dekoracje. Najprostsze, a zarazem ładnie wyglądające są róże. Możemy je zrobić różnej wielkości i w dowolnym kolorze. W ten sposób ozdobimy tort zarówno dla dorosłego, jak i dla dziecka. Róże z masy mogą pokrywać cały tort. Z pomocą rękawa cukierniczego możemy dekorować również torty pokryte masą cukrową. Różyczki z kremowej masy będą idealnym dodatkiem do ozdób wykonanych z masy cukrowej.

Jaki rękaw wybrać?

W sklepach znajdziemy klasyczne rękawy, które mogą być jednorazowe lub wielorazowe. Te pierwsze są wykonane z grubej folii. Z kolei wielorazowe to rękawy silikonowe. Ich główną zaletą jest to, że dobrze leżą nawet w mokrych dłoniach, co znacząco ułatwia dekorowanie. Oprócz tego możemy kupić szpryce pistoletowe, które są wykonane z plastiku lub metalu. Powinniśmy wybrać taki model, z którego lepiej jest nam korzystać.